Tilbage til forsiden

 

Hvorfor fisker de polske fiskere ulovligt?

 

EU kommissionen har forsøgt at stoppe de polske fiskere fordi de polske kvoter på torsk skønnede opfiskede. Men de polske fiskere fortsætter deres fiskeri. Ikke fordi de polske fiskere er større lovbrydere end de andre som fisker torsk i Østersøen, men fordi de polske myndigheder tillader de polske fiskere at fortsætte. På det punkt opfører de polske fiskere sig som deres danske kollegaer. Når de danske myndigheder ser gennem fingrene med ulovligheder, fortsætter de danske fiskere med det de har gang i. Det er der mange eksempler på, da Kent Kirk var fiskeriminister var det nærmest mere reglen end undtagelsen. De ulovligt store motorer i danske trawlere er også et godt eksempel på, at myndighederne i mange år har lukket øjnene for ulovlighederne og i 2007 lukker myndighederne øjnene for omfattende ulovligheder i Limfjorden i fiskeriet efter østers.

 

Det er vigtigt at holde sig det for øje i den torskekrig der er opstået i Østersøen, med Polen på den ene side, mod alle andre og EU kommissionen. Der er gået EU politik i sagen og den side af sagen er det svært at finde løsning på, her en måned før et polsk valg i utide.

 

Men der er også fiskeripolitik i sagen. Polen har en kvote i 2007 på ca. 15.000 torsk i den vestlige og østlige Østersø, Danmark har ca. 20.000 tons. Modsat Polen har Danmark kunnet begrænse lidt af tabet ved torskefiskeriet i den østlige del af Østersøen, ved at få konverteret en betydelig del af de østlige kvoter til de vestlige. De polske fiskere har næsten hele deres kvote i den østlige del. Dertil kan lægges, at Polen og de andre lande i området er vidner til, at samtidig med, at kvoterne skæres ned for alle, opruster de store danske trawlere fra den jyske vestkyst deres fiskeri i hele Østersøen. Det sker fordi dansk fiskeripolitik i 2006 overdrog kvoterne til fartøjsejerne til ejendom og køb og salg. Det har medført, at størsteparten af de danske kvoter på torsk i Østersøen er overtaget af de større fartøjer og selskaber til formålet.

 

Det er en torn i øjet på de fiskere i Østersøen som ikke har noget andet valg end at fiske i Østersøen. De kan nu kun se til mens store trawlere fra Nordsøen kommer ind i Østersøen en måned el. to om året hvor de lovligt kan tømme havet for fisk. Det behøver ingen stor indsigt i fiskeriet for at forstå de frustrationer som de giver de fiskere som i generationer har levet af fiskeriet i det område. For fiskerne i Østersøen er deres situation helt den samme som fiskerne i ex. Vestafrika, der kun kan se til, mens deres farvande tømmes for fisk af EU’s fiskeflåde.

 

Et andet forhold som måske, måske ikke spiller ind, er det faktum, at nye lande i EU behøver tid til omstilling. Om nogen kender dansk fiskeri til den side af sagen, hvor den danske fiskeriminister Kent Kirk i slutningen af 80’erne, som nævnt, også sendte signal til Fiskerikontrollen om at denne skulle fare med lempe over for det store systematiserede ulovlige fiskeri der foregik i dansk fiskeri, få år efter at Danmark havde tiltrådt EU’s fælles fiskeripolitik.

 

Sidst men ikke mindst er fiskeriindustrien skyld i at ulovlighederne kunne bygges op gennem årene. Den bornholmske virksomhed Espersen som køber torsken fra Østersøen, har flyttet alle sine virksomheder fra øen og til Polen og de baltiske lande. Hyklerisk er direktøren ude med bandrulle mod de polske fiskere, de samme fiskere som har forsynet hans virksomheder med ulovlige fisk i mange år, og derved fik de opbygget en økonomi på et ulovligt grundlag, et grundlag som de nu kun meget svært kan komme ud af igen. Men i de sidste par år, hvor der er kommet fokus på sagen, har direktøren konstant stået ved håndvasken i et forsøg på at få fjernet al den snavs som er groet dybt i mandens hænder, i forsøget på at tækkes sine kunder. 

 

Alle de fiskeriansvarlige er ude med riven efter de polske fiskere. Også Verdensnaturfonden WWF i Danmark som regeringen har sat i fiskeriets mange råd og nævn, er på jagt. I en pressemeddelelse skriver WWF bl.a.: ”Det polske piratfiskeri går bl.a. ud over danske fiskere, der bare kan se til, mens deres polske kolleger plyndrer de i forvejen skrøbelige torskebestande”. Men de polske fiskere er som nævnt ikke pirater, det er fiskere som fisker torsk fordi de polske myndigheder tillader dem det. Og på den måde adskiller de sig på ingen måde fra deres kollegaer i Danmark og andre EU lande, som med mere end 100 % sikkerhed også ville fiske lovligt ulovligt, hvis de danske myndigheder tillod dem det.

 

Det er hyklerisk når de ansvarlige i denne sag retter skytset mod det helt åbenlyse ulovlige. I denne sag står de til ansvar for en kvotepolitik som helt åbenlyst ikke fungerer. Kvotepolitikken fungerer ikke bæredygtigt i fiskeriet hvor den udsmider store mængder af gode spisefisk, og den fungerer heller ikke politikerne imellem. Den aktuelle sag med Polen dokumenterer dette.

 

Det er på høje tid at vi komme i gang med udviklingen af en ny EU fiskeripolitik. En politik som kunne starte med Østersøen, hvor der burde tages vidtgående lokale og regionale hensyn til de befolkninger, som lever af havets ressourcer rundt Østersøen. Det er en illusion af de store, hvis nogen stadig tror på, at en bæredygtig forvaltning af havet og fiskebestandene er mulig på afstand. Naturens ressourcer skal forvaltes af de folk som bor i og ved den natur der skal tages vare om.

 

Alt andet er dømt til at mislykkes

Kurt Bertelsen

Projektkoordinator i Levende Hav

Juelsgårdvej 27, Ferring Strand

7620 Lemvig