Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

 

 Lad det bæredygtige torskefiskeri fortsætte.

EU’s kvoteforhandlinger for 2004 er gået i gang. De starter hvert år med den biologiske rådgivning fra det internationale biologiske råd ICES. Og de starter også hvert år med at ICES udsender en pressemeddelelse som oplyser, at rådets anbefalinger til fiskeriet for 2004 vil blive offentliggjort om nogle dage. Men for at få opmærksomhed, bruger ICES det mediekneb, at ”lække” den rådgivning som skaber størst opmærksomhed.

Også i år er det torsken som giver overskrifterne. ICES anbefaler som tidligere år et totalt stop for fangst af torsk i Nordsøen/Skagerrak og andre havområder. Den rådgivning kan ikke overraske ret mange, derimod burde ICES rådgivning for rødspætter i Nordsøen få større opmærksomhed, da det ser ud til at biologerne har overvurderet rødspættebestanden med 100.000 tons og nu vurderes rødspættebestanden i Nordsøen til at være ”historisk lav”.

ICES skriver, at udsmidet af små rødspætter i forbindelse med bomtrawl fiskeriet efter tunger, må bringes ned og der også bør iværksættes en genopbygningsplan for rødspætter i Nordsøen. Og det er interessant på flere områder. En genopbygningsplan kan betyde, at fiskeriet efter tunger med bomtrawl skal bringes ned, og det vil kunne styrke argumenterne om at få fanget flere tunger i passive garn og det igen kan måske komme de danske tungefiskere til gode. At bestanden af rødspætter er overvurderet kan måske også forklare, at 30 % af den danske rødspættekvote i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat (27.000 tons/2003) ikke vil være opfisket ved udgangen af 2003.

At ICES anbefaler et totalt fiskestop for bl.a. torsk er som nævnt ikke nogen overraskelse. Denne anbefaling hænger uløseligt sammen med, at tidligere og igangværende genopretningsplanerne ikke virker efter hensigten. Derfor må de fortsat anbefale de totale stop. Men dette biologiske ideal har meget lidt med virkeligheden at gøre, da et totalt stop kun vil medføre et totalt stop for landinger af torsk. Torskefiskeriet vil fortsætte i fiskeriet efter andre arter, specielt kuller. Og i 2004 må man frygte, at bifangsten og dermed udsmidet af torsk i kullerfiskeriet, vil blive væsentlig forøget i forhold til 2003, da biologerne vurderer bestanden af kuller til at være den største i 30 år! (den nu store bestand af kuller er indtil videre uforklaret, men her kan industrifiskeriet efter sperling, som næsten er gået i stå, måske være en forklaring. De skotske fiskere er i hvert fald ikke i tvivl om, at det danske industrifiskeri efter sperling, havde en meget stor bifangst af små kuller).

Hvor den biologiske rådgivning er enkel og forståelig, bør den fiskeripolitiske rådgivning afspejle den virkelighed som knytter sig til fiskeriet. Ex. at torsken i Nordsøen vil blive fanget som bifangst, for derefter at blive landet lovligt, ulovligt eller udsmidt. Det er et faktum som den fiskeripolitiske rådgivning ikke kan se bort fra.

En af EU’s fiskeri- og havmiljøpolitiske rådgivere er WWF, som til formålet har etableret sig i Bruxelles. Og direkte i kølvandet på ICES pressemeddelelse udsender WWF Bruxelles deres pressemeddelelse, hvor de også anbefaler et totalt stop for torskefiskeriet.

Politikerne bør ikke følge WWF’s rådgivning, da det er en formålsløs rådgivning. De bør tage fat om nældens rod og få stoppet de fiskeriformer som er årsagen til problemerne. Det er trawlfiskeriet med små masker efter ex. jomfruhummer, det er det trawl- og vodfiskeriet efter kuller og torsk osv. Gør man det, kan man uden problemer positivt særbehandle de fiskeriformer som kun fanger de fisk der fiskes efter.

Med økologisk, skånsomme og bæredygtige fiskeriformer som garn, kroge og det traditionelle vod- og trawlfiskeri, til afløsning af de natur- og ressourceødelæggende fiskerier, vil forbrugerne - med samvittigheden i behold - også kunne købe torsk fra Nordsøen og de andre farvande i 2004.

 Kurt Bertelsen Christensen

Ferring Strand okt. 2003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os