Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

Musholm Lax og de rådne ørreder.

Musholm Lax i Reersø er blevet overtaget af et japansk selskab og nu har Vestsjællands Amt givet tilladelse til en fordobling af dens produktion af ørreder. Ørreder som produceres med det ene formål, at skaffe ørredrogn til det japanske marked.

Vestsjællands Amt mener åbenbart at den organiske forurening fra denne produktion er ubetydelig i forhold til den øvrige organiske forurening til Storebælt.

Amtet forholder sig udelukkende til den organiske belastning af Storebælt. Spørgsmålet om den medicinske, kemiske og ikke mindst forureningen med de vækstfremmende stoffer, får tilsyneladende ikke amtets opmærksomhed.

Og det er skandalen i denne sag. Produktionen af ørreder i de relativt kolde danske farvande, med det ene formål at producere rogn, burde forbydes ved lov. I stedet har amtet givet tilladelsen til at fordoble produktionen. Og denne gang kommer der ingen kontraordre fra regeringen. For her har fødevareministeren med sin nye lov L 124, sat gang i denne og flere udvidelser.

Når aktier i Musholm Lax overhovedet kan sælges, så hænger det sammen med 2 vigtige forhold: Tilbage i august 2005 gav amtet Musholm denne tilladelse som de vurderer ikke behøver en VVM godkendelse og fødevareministerens ny lov L 124, som nu har givet de japanske investorer sikkerhed for, at fremtiden ikke byder dem på miljøpolitiske overraskelser og ejerskabet over produktionsområdet.

Når det er understreget og man har slugt den øgede kvælstof forurening, så står vi overfor den store miljøpolitiske skandale. For kvælstof og fosfor er en ting, en helt anden er den kemiske og forureningen med vækstfremmer.

For at få konsumrogn i ørreder i danske farvande skal der bruges vækstfremmer. Hvad det betyder for havmiljøet vil der blive sat fokus på de kommende år, med forhåbentlige store ubehageligheder i vente for Musholm Lax og stedets nye ejere.

Dernæst vil en fordobling af produktionen af ørreder giver et større udslip af ørreder – sarte sjæle bør stå af her, for nu bliver det ikke rar læsning.

Disse mange tons ørreder, som bliver kemisk og hormonalt presset til at producere rogn, og som slipper ud af burene, kan kun håbe på, at en fisker fanger dem inden det er for sent.

Det er for sent, når rognen, som jo under normale forhold i naturen bliver gydt, dør inde i ørreden, fordi denne producerede ørred ikke kan gyde, og derefter begynder at rådne.

Ørreder hvor rognen rådner, kan fanges det følgende forår og sommer.

Dagorden for produktionen af ørreder i Danmark i 2005, blev den økologisk producerede fisk, som fik regeringens røde ø-mærke.

Produktionen af rogn ørreder fra ex. Musholm, vil i 2006 forhåbentlig give amtet, regeringen og denne produktions ansvarlige og talsmænd, røde ører. Den giver i hvert fald os andre kvalme.

 

Kurt Bertelsen Christensen

Ferring Strand den 18/12 2005

 

  

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os