Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

Dansk nej til et EU forbud mod drivgarn i Østersøen 17/9 2003

Fødevareminister Mariann Fischer Boel opfordrer i dag EU kommissionen til at tage deres forslag om et forbud mod brugen af drivgarn i Østersen af bordet. Det mener Levende Hav er en fornuftig opfordring. Og helt i tråd med virkeligheden i denne sag, vil ministeren sætte ind med regler og begrænsninger der hvor der beviseligt skulle vise sig at være et problem med bifangst af marsvin i Østersøen.

Dertil siger Danmarks Naturfredningsforening DN i dag til Berlingske Tidende: »Gennem årtier har bifangster bidraget til at reducere bestanden af marsvin i Østersøen til et minimum. Nu bruges det forhold at bestanden er meget lille som argument for ikke at gøre noget effektivt ved problemet. Det er jo ikke et argument, at marsvinet er forsvundet fra områder, hvor man fisker med drivgarn. Marsvinene kan jo netop ikke få fodfæste igen, hvis man fortsætter med drivgarnfiskeri. Det er brandærgerligt, at fødevareministeren har den holdning, når EU-Kommissionen på baggrund af ekspertråd finder et begrænset fiskeriforbud nødvendigt,« siger Bo Håkansson.

Dertil siger formanden for Levende Hav: ”Det er beskæmmende, at en ellers seriøs forening som DN (som jeg også er medlem af) overlader det til en ansat biolog, at spille hasard med tusinde af fiskere, bierhvervsfiskere og amatørfiskeres historiske rettigheder til at fange en fisk i Østersøen”. De drivgarn man bruger i Østersøen fanger ingen marsvin, både fordi der ikke er marsvin i Østersøen og fordi denne type drivgarn simpelthen ikke er noget problem i forhold til marsvin og delfiner. DN og andre har stirret sig blinde på de bifangster af delfin man finder i de megastore drivgarn man bruger til fangst af tun. DN mangler den basale fiskerifaglige og tekniske viden der er forudsætningen for at kunne komme med påstande om at drivgarnet er årsagen til at marsvinet er forsvundet fra Østersøen. 

”Vi har fra Levende Havs side sendt oplysninger, vi har udfærdiget redegørelser og afholdt møde med DN, men DN lader simpelthen hånt om fakta i denne sag” siger Levende Havs formand.

”Jeg har netop været til møde i Bruxelles om Østersøen dets fiskeri og marsvin. Og her var der klare udmeldinger fra bl.a. direktørerne fra de finske og polske fiskeriforsknings institutioner, samt klare og utvetydige udtalelser fra de mange fiskere tilstede på mødet. De bornholmske fiskere støttede f.eks. WWF i, at der skulle være observatører på de fartøjer som fisker laks med drivgarn i Østersøen”.

Formanden for de bornholmske fiskere opfordrede til at det blev meget unge menneske, for der ville gå over 30 år inden nogen kunne være så heldig at se et marsvin i et drivgarn. ”Heldig” fordi formanden udlovede en stor dusør til den observatør som først ville observere et marsvin i et drivgarn.

Danmarks Naturfredningsforening er på glat is i denne sag. Og Levende Hav skal opfordre DN til, snarest muligt, at få fremlagt den dokumentation der kan retfærdiggøre DN’s krig mod garnfiskeriet i Østersøen.    

For flere oplysninger:

http://gl.levendehav.dk/politik/enkeltsager/marsvin/notat-marsvin-2003.htm

http://gl.levendehav.dk/politik/enkeltsager/marsvin/drivgarn-2003.htm

http://gl.levendehav.dk/politik/enkeltsager/marsvin/indeks.marsvin.html

 

   

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os