Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

 

Det uendelige giftdepot fortælling

Så spøger høfde 42 på Harboøre Tange igen. Depotet blev oprettet af giftfabrikken Cheminova i slutningen af 1950’erne. I starten af 1980’erne blev det besluttet at fjerne giften, plantegifte, tungmetaller og andet grimt. Man fik under stor ståhej og medie opmærksomhed, fjernet ca. 1000 tons, men lod ca. 100 tons blive liggende - for en sikkerheds skyld.

Siden har historien været oppe at vende, uendelig mange gange i den offentlige debat. Ligeså mange undersøgelser er fortaget og Ringkøbing Amt må siden 1980 have brugt op i mod 200 millioner på møder, undersøgelser og rapporter (siden 2001 ikke mindre end 60), medarbejdere, afværgeforanstaltninger osv.

I starten af 2003 blev udsivningen af gift fra depotet, åbenbart så belastende for amtet, at man igen besluttede at noget måtte gøres. Men fjernelse af giften kunne der naturligvis ikke blive tale om og i oktober 2003 blev amtet enig med Miljøministeriet om at dele halv skade omkring en indkapslings løsning, til den beskedne pris af 14 millioner kroner.

Og siden har sagen været drøftet i amtet og uden for amtet, men intet andet end kostbare undersøgelser og licitationer er der indtil videre kommet ud af det. 

I 2005 har sagen ofte været på amtets dagsorden, mens det efterhånden stod os andre mere og mere klart, at amtet igen var i splid med sig selv og egne beslutninger. Licitationerne nåede frem til udgifter på mere end 30 millioner kroner og nu har amtet for 117 gang besluttet, at sagen udskydes.

Enhver der følger sagen må spørge sig selv og andre – hvad pokker foregår der i denne sag? Hvorfor skal det være så svært at få løst denne sag? Vi ved jo at amtet hvert år jonglerer jo med mia. hvert år. Der bruges selvfølgelig mange penge til gode og fornuftige formål, sygehuse, veje osv. Men der bruges også uhyrlige summer på store huse og danse egoer, på herregårde, rapporter og alt muligt andet pjat. Hvorfor pokker kan dette amt så ikke bruge de få millioner på at få ryddet op?

Hvad i denne her verden, som vores børn skal arve, kan være mere vigtigt end at få fjernet farlige gifte fra vores fælles natur? Nej du har ret – intet kan være mere vigtigt.

Men giften skal i hvert fald ikke fjernes fra høfde 42. Det kan der være flere grunde til:

  1. Amtet, dets politikere og medarbejdere er så syltet ind og ned i denne sag, at de ikke længere kan forstille sig deres egen verden uden dette giftdepot.
  2. Politik – politikerne vil profilere sig på sagen, enten som de der vil have løst giftproblemet, eller som de der vil have bagatelliseret problemet.
  3. Depotet er ufarligt – der ikke noget gift af betydning, men dårlig omtale er bedre end ingen omtale. Kærgård Klitplantage (Ribe Amt) skal i hvert fald ikke have lov til – uden kamp – at overtage den danske giftdepot dagsorden
  4. Indholdet i Høfde 42 er sindssygt farligt – låget skal blive liggende.

Alle mulige begrundelser, spørgsmål og svar ligger i amtet. Nu bliver amtet snart nedlagt – og hvad sker der så?

Det må tiden vise. Historien har igen har vist os, at politikernes ansvar og forsvar for vore børn og børnebørn og deres rettigheder, er hykleri fra ende til anden – de kommende generationer velfærd og trivsel rager nutidens politikere en høstblomt.

Cheminova og høfde 42, denne uendelige historie, dokumenterer denne grusomme sandhed   

Kurt Bertelsen Christensen

Ferring Strand den 20/12 2005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os