Opfordring til Ringkjøbing Amt

Udsendt den 9.08.01

 

 

 

 

Ringkjøbing Amt

Teknik og MiljøUdvalget v/ formand Harry Jensen

Vedr. Nissum Fjord

Vi skal hermed opfordre Ringkjøbing Amt til en positiv behandling af følgende forslag og ideer til en 5 års plan for genopbyggelsen af skrubbebestanden i Nissum Fjord.

Forhistorien:

Aksel Hedevang, Fabjerg henvendte sig i juni 2001 til Landsforeningen Levende Hav for at få foreningen til at gøre sin indflydelse gældende til fordel for en genopbyggelse af skrubbebestanden på Nissum Fjord. Midlet til at opnå dette mål skulle være at indføre en jagt på skarver i Nissum Fjord. Denne opfordring har sammenhæng med Levende Havs indsats omkring skarver på Hirsholmene ved Frederikshavn, som medførte en væsentlig regulering af skarver dér.

Vi har været på Nissum Fjord for at se på forholdende og vi har talt med mange mennesker om problemerne i og omkring Nissum Fjord og vi kan konkludere, at den økologiske balance i Nissum Fjord er blevet ødelagt af skarver. Skrubben, den vigtigste fisk i fjorden, er forsvundet, og fiskernes forklaring - at skarverne har ædt Nissum Fjords skrubbebestand - synes fornuftig. Fiskerne kan ikke længere fange skrubber, og det selv om der hvert år er en betydelig bestand af skrubbeyngel.

Løst anslået opholder der sig mellem 2-3000 skarver i og omkring Nissum Fjord og skarverne æder de fisk, de kan fange på fjorden. Det er endda tilsyneladende ikke nok, og skarverne må derfor supplere føden i de nærliggende kystområder. Myndighederne regulerer og har nu reguleret i flere år på de skarvkolonier som fandtes på Fjandø. Der er ikke længere ynglende skarver i Nissum fjord og vi mener, at de mange skarver som overnatter på sandøerne i fjorden, må være ungfugle. Derfor vil en fremtidig regulering af skarver ikke kunne ske ved pensling af æg, men ved en jagt på skarver.  

En regulering er blevet nødvendig, fordi fiskerimulighederne for flere hundrede erhvervs- fritids- og lystfiskere i Nissum Fjord er blevet meget stærkt begrænset de seneste år. Rundt fjorden findes 10 mindre havne, hvorfra de mange fiskere med små joller bruger nedgarn og ruser til fangst af lidt fisk, mest til eget forbrug. Det er en meget vigtig fritidsbeskæftigelse, som nu ikke længere er mulig for dem. Selv om man kan få tilladelse til at skyde skarver inden for 500 meter fra faststående fiskeredskaber, løser sådanne tilladelser ikke problemet, også selv om enkelte fiskere beretter om skydninger på mellem 80 – 180 skarver pr. sæson, har det ikke afhjulpet problemet med skrubbebestandens forsvinden.

Skitse til en jagt- og fiskeriforvaltningsplan for Nissum Fjord.

  • Der bør udarbejdes en plan som løber over en 5 års periode 

  • Der bør indføres en jagt på skarver i Nissum Fjord

  • Der bør oprettes en styregruppe som tager ansvaret for planen

  • Der bør oprettes et sekretariat for opsamling af data og informationer fra fiskerne, jægerne og brugerne af fjorden for en løbende evaluering af planen

Planen bør opbygges omkring selvforvaltning. Alle som ønsker at deltage i denne selvforvaltning må respektere, at fiskerne har rettigheder, som bør respekteres på lige fod med andre interesser. De bør også respektere, at skarver som andre dyr og fugle hører til vor fælles natur, og derfor også er underlagt begrebet ”biologisk bæredygtighed”. Skarver bør derfor også kunne komme under jagtloven, hvis myndighederne åbner op for en sådan mulighed.

1. fase i planen bliver et offentligt møde i Thorsminde i slutningen af september 2001. Dette møde skulle gerne resultere i nedsættelsen af en styregruppe som inden udgangen af 2001 skal fremlægge en 5 års plan for genopbyggelsen af skrubbebestanden på Nissum Fjord.

Levende Hav skal hermed opfordre myndighederne til at tage imod dette forslag til en opbyggelse af skrubbebestanden i Nissum Fjord, ved udviklingen af en jagt- og fiskeriforvaltning, som bygger på selvforvaltning i et afgrænset område. Vi skal opfordre alle deltagere til at respektere denne afgrænsning. Det store spørgsmål om, hvor mange skarver der bør være i Danmark eller hvorledes vi bør forvalte den danske natur, bør vige for løsningen af denne konkrete opgave.

Ferring Strand torsdag den 9.8.01

Kurt Bertelsen Christensen

Projektleder i Levende Hav