Foreningens evaluering

 
ØKOLOGISK FISK? MULIGHED OG NØDVENDIGHED

Uddrag af rapport fra havpolitisk forum i Bønnerup,.marts 1996

arrangeret af Landsforeningen Levende Hav

i samarbejde med Den Grønne Fond.

Kapitel 11

Henrik J. Bjerre

Landsforeningen Levende Hav afholdt sit første havpolitiske forum i Bønnerup i weekenden den 23.-24. marts 1996. Der deltog 56 mennesker fra hele landet, med forskellige interesser og synsvinkler på emnet: "Økologisk fisk? Mulighed og nødvendighed."

Seminaret forløb som helhed virkelig fint. Møderne forløb gnidningsfrit, i en god stemning og med engagerede og målrettede diskussioner. Det er initiativtagernes indtryk, at deltagerne på mange måder har fået et godt udbytte af mødet, ligesom de er blevet yderligere kvalificerede til at sætte præg på diskussionen om et bæredygtigt eller økologisk fiskeri i fremtiden.

Som det fremgår af deltagerlisten, var det en broget forsamling, der udgjorde seminarets substans. Det var fra starten foreningens sigte at forsøge at skabe en så bred og nuanceret dialog om det konkrete emne som muligt, og det lykkedes da også, omend det desværre ikke var muligt for repræsentanter for Danmarks Fiskehandlere og Danmarks Fiskeriforening at møde frem. Generelt er det vanskeligt at arrangere weekend-møder med et stort fremmøde, og vi havde desforuden det problem, at forum'et skulle afvikles inden påske - dels af hensyn til bevillingen, dels af hensyn til fiskerne, der var en vigtig del af deltagerne. Der blev altså inviteret til et weekend-møde med forholdsvis kort varsel, og derfor blev de sidste par uger inden weekenden 23.-24. marts ret hektiske, med alt disponibelt mandskab ved telefonerne for at indhente svar fra de inviterede og for i tilfælde af afbud at undersøge muligheden for at indkalde relevante substitutter.

En anden faktor i dette spil var naturligvis indkvarterings- og mødefaciliteter, der også var med til at begrænse valgmulighederne og tidsrammen. Klitgården i Bønnerup viste sig imidlertid at være en særdeles velegnet ramme for dette forum, omend det faldt en række deltagere for brystet, at det ikke var stedet muligt at servere fisk som hovedretten lørdag aften...

Selve seminaret forløb som nævnt glimrende. Biologer, kokke, fiskere, embedsmænd, forskere og forbrugere var samlet for at diskutere emner, som traditionelt adskiller dem, og der var da også spændinger at spore i starten af mødet, men disse opløste sig stort set, og diskussionen fik en meget konstruktiv karakter.

Desværre optog ét emne i perioder uforholdmæssig meget af diskussionen; nemlig det specifikke spørgsmål om fiskens gastronomiske kvalitet. Her risikerede man at lade økologien fare til fordel for spørgsmål om afsætning, forbrugsvaner, kvalitet og des lige. Der syntes dog at være enighed om, at disse spørgsmål ikke kan udelades fra en diskussion om et fremtidigt mere bæredygtigt fiskeri, idet det ikke "blot" drejer sig om at skåne havet, men om at kunne gøre dette i et samspil mellem et bestående kystsamfund, et mere gennemsigtigt marked og en forbruger, der er villig til at betale for en fisk, der er i orden: dvs. fanget og behandlet på en (evt. økologisk) forsvarlig måde, og af en høj kvalitet.

Der kom mange forslag til torvs angående disse sammenhænge, og der tegnede sig et mønster af især to konkrete udkommer af debatten:

- for at kunne muliggøre et fiskesalg med en fisk, der er fanget efter principper, der tilgodeser havmiljøet, fiskebestandene og opretholdelsen af de små og mindre kystsamfund, er det nødvendigt at skabe en godkendt MÆRKNING af de fisk, der overholder bestemte, fastsatte kriterier.

- en sådan mærkning kan muligvis blive en "økologi"-mærkning. Det er nemlig vigtigt at skelne mellem ordet økologis to betydninger: den ene angår "det rent naturlige", fisken som den biologisk fungerer i sig selv i sine naturlige omgivelser. Den anden betydning knytter sig derimod til en konkret lovgivning, der fastsætter kriterier for produktionen eller behandlingen af fødevarer, hvorefter disse kan kaldes "økologiske". Måske er det ikke umuligt at opstille et sæt kriterier for fiskeri og fiskedistribution, der tilgodeser relevante konkrete problemstillinger - og f.eks. kan hjælpe med til at nedsætte energiforbruget og skåne havets ressourcer - , og praktisk kan administeres af den økologiske levnedsmiddelkontrol.

Der blev under afslutningen af seminaret nedsat en arbejdsgruppe med 12 medlemmer, der skal arbejde med disse spørgsmål med henblik på en kommende definering af kriterier for et fremtidigt fiskeri. Perspektiverne for denne gruppes arbejde er på længere sigt en kommende mærkning og dermed forbundet lovgivning på området, og på kortere sigt et kompetent bidrag til Teknologirådets konsensuskonference i november om teknik, forbrug og bæredygtighed i fiskerierhvervet.

©