Havøkologisk manifest

 
ØKOLOGISK FISK? MULIGHED OG NØDVENDIGHED

Uddrag af rapport fra havpolitisk forum i Bønnerup,.marts 1996

arrangeret af Landsforeningen Levende Hav

i samarbejde med Den Grønne Fond. 

Kapitel 12

Jan G. Larsen

1. En vild fisk er ligesom alle andre fritlevende væsner i sig selv økologisk.

2. Den økologiske kvalitet kan fratages fisken, hvis den fiskes eller distribueres med metoder, der ikke er bæredygtige, herunder unødigt energikrævende metoder eller metoder, som er til skade for havmiljøet.

3. Et økologisk fiskeri er et fiskeri, der bevarer fiskens økologiske kvalitet.

4. Et økologisk distributionsnet er et distributionsnet, der bevarer fiskens økologiske kvalitet.

5. Ligesom en økologisk landmand ikke kan gøre noget ved den luftbårne forurening fra f.eks. industrien, der forurener hans mark, så kan en fisker ikke gøre noget ved den vandbårne forurening fra eksempelvis industri og landbrug, der forurener hans fisk.

 

ad 1. En fisk er udtryk for en naturlig tilstand. Der er ikke blevet gjort noget til skade for miljøet for at anbringe fisken i havet; fisken er en del af havmiljøet. Der har heller ikke været brugt ressurcer på at producere fisken; fisken er ressourcen i sig selv. Derfor er fisken økologisk, og den kan ikke være andet.

ad 2,3 og 4. Der må defineres nogle kriterer. Det er kommisoriet for arbejdsgruppen.

ad 5. Hvis vi fokuserer mere på fisken som fødevare, kan vi håbe på, at det vil medvirke til at stoppe havforureningen. Hvis Levnedsmiddelkontrollen var en gud med globalt ansvar, ville der øjeblikkeligt blive nedlagt påbud om at standse den kortslutning mellem affald og mad, der foregår i havet, alene af etiske årsager.

Hvis vi tror, at fangst og distribution af økologisk fisk kan være en nicheproduktion, der kan medvirke til at bevare lokale fiskerier, så er det en fin bifangst. Men vi må så væbne os mod de kræfter, der vil bruge et økologikritere som argument for rationel stordrift.

Hvis en eller anden skulle finde på at distribuere økologisk fisk, med henvisning til at forbrugerne derved medvirker til et bedre miljø både i havet og på landjorden(energikriteriet) og til bedre forvaltning af fiskeressurcerne, skal den økologiske fisk (ligesom den u-økologiske) under alle omstændigheder være sikker og sund spise. Hvis vi ikke har tillid til myndighedernes kompetence og kontrol på dette område, må denne forbedres. Hverken den økologiske eller den ikke-økologiske fisker kan se på en fisk, om den skulle være forgiftet.

Kiterer for en økologisk fisk må nødvendigvis også indeholde krav til den levenesmiddelhygiejniske og gatronomisk kvalitet af produktet. Ikke fordi fisken bliver mere økologisk af at være frisk og nænsomt behandlet, men hvis den ikke er det, så kan den ikke konkurere med fisk fanget og distribueret traditionel vis, og så tjener de økologiske fiskere og distributører ikke penge og så udebliver den forventede effekt på miljø og ressurcer.

©