Hvilke fiskerisamfund ønsker vi?

 
ØKOLOGISK FISK? MULIGHED OG NØDVENDIGHED

Uddrag af rapport fra havpolitisk forum i Bønnerup,.marts 1996

arrangeret af Landsforeningen Levende Hav

i samarbejde med Den Grønne Fond

.

Kapitel 6

Knud Andersen

Knud Andersen er tidligere skipper på AS 35 ANTON, og nuværende leder af Fiskerikollektivet.

I sommer havde Fiskerikollektivet besøg af repræsentanter for de to tilbageblevne fiskersamfund eller fiskerikooperativer ved den udtørrede Aralsø i Kazakhstan. I har nok hørt om søen, som Stalin afskar vandtilførslen til - dette verdens dengang fjerdestørste indhav. Nogle af jer kan antagelig nok huske billederne af de temmelig store fiskefartøjer forankrede midt i den uendelige ørken, som den udtørrede havbund var blevet til. På de fleste af billederne kan man se kameler traske rundt omkring fiskernes førhen så stolte skuder.

Vore gæster var rundt og så en masse fiskeri - også i Grenå, således Leif's fiskeriauktion. Det var spændende for dem, men da de kom ud, blev de i første omgang forstenede, dernæst måbende forundrede, for dér lige foran dem lå et par kajer og broer med adskillige oprindeligt smukke danske kuttere, som nu var under slagtning eller ophugning!

Det var utroligt - et chock oven i det gennemgående kulturchock!

Jeg tror, at de fleste danske fiskere uanset den frastødende tanke egentlig er enige med mig i, at kapaciteten SKAL ned i den danske fiskerflåde. Men den vandalagtige og afstumpede måde, det foregår på, berør os et eller andet sted dybt. Vi er mange, der føler os personligt sårede! Jeg tror, det er fordi, vi bliver berørt på vore drengedrømme!

Og hvad gik disse drømme ud på: det var drømme om styrke, dramatik, topfangster, spænding, store motorer og "byggen op". Og drømmene kunne leges ud og næres på alle tiders drengelegeplads: havnen. Men det er ikke som før. Jeg hører gang på gang på vor havn beklagende konstateringer af, at der ikke kommer børn på havnen mere. Og denne konstatering bliver umiddelbart hægtet sammen med de generationsskifteproblemer, man har erkendt inden for fiskerierhvervet.

Børn, unge og voksne drenge identificerer sig ikke længere med fiskere. Fortryllelsen er væk - erhvervets tiltrækningskraft er forduftet.

Der er mange årsager - mange faktorer!

I årene omkring 1960 var jeg i lære som maskinarbejder på det lille skibsværft i Tórshavn. Det var på mange måder en både intens og lærerig tid for mig. Det drejede sig jo om fiskeskibe og det hele, og det var langt fra bare de færøske, men også norske, engelske og skotske skibe, vesttyske "Hochseetrawlere", ja faktisk oplevede jeg et enkelt fransk, et belgisk og et par russere. De var meget forskellige at komme ombord på: moralen, engagementet, stoltheden hos besætningen var vidt forskellig. Det beskæftigede mit unge sind meget. Jeg syntes, jeg så, at hvor fartøjerne kom fra samfund, hvor fiskeriet var det centrale, var hovederhvervet i hvert fald i lokalsamfundet, hvor det var bygdens stolte sønner, der blev sendt ud, her var omsorg for fartøj og fangst klart størst. Omvendt var det tydeligt, at hvor det var proletariatet, der var henvist til fiskeriet, var der ballade og slagsmål og meningsløse maskinhavarier. Ingen værdighed og størst afstand mellem officerer og dæksbesætning. Størst synlig klasseforskel, størst gensidig foragt.

Mine ungdommelige konstateringer er måske ligegyldige og selvfølgelige, men de er igen og igen vendt tilbage til mig i de senere år. For er der ikke netop sket en proletariasering af den danske fisker i de senere år? Jeg synes det - og der er flere elementer i den situation!

Vi kan tale om en relativ forringelse af den økonomiske situation i forhold til det øvrige samfund. Udeblivelsen af den forbedring af arbejdsforholdene, som de øvrige samfund har oplevet - særlig mht arbejdstiden. Ydermere satte efter min mening krysteragtige politikere fiskeren i den situation, at han i mange tilfælde måtte vælge mellem fallitten og ulovlighederne. Det har kostet meget dyrt mht samfundets respekt for faget, men hvad værre er, har det også pillet ved fiskerens selvrespekt. Mange fiskere blev krybskytter på havet. Et erhverv, som har fulgt rådgivernes og samfundets anvisninger om økonomisk acceleration og ekspansion, kom i klemme og mistede i tilgift det store samfunds respekt og opbakning.

Og mens man på såvel nationalt som internationalt plan idealiserede en brutal, rationel og effektiv profitsøgende råstofudnyttelse, som var der tale om at bryde malm i en mine, besluttede man, at nu kunne fiskeren ikke længere forvalte havets ressourcer selv - fiskeren var blevet potentiel røver og som bekendt blev et kæmpe bureaukratisk kvotekontrolsystem sat igang. Der blev skabt nogle ulykkelige fjendebilleder. Det, at have fælles fjender, kan samle - den fælles sag gør stærk. Men fiskersamfundene kom jo til at mangle baglandets opbakning og forståelse. Hvor fiskeren før følte sig tilhørende en respekteret befolkningsgruppe, blev han nu betragtet som suspekt. Og i alt for mange tilfælde mistolkede det øvrige samfund protesterne mod den ulykkelige udvikling som brovtede forsøg på griskhed - undertiden pga uheldigt udvalgte talsmænd, der fik afsendt nogle forkerte signaler. Alt for sjældent - er det min opfattelse - opfattede befolkningen den smerte, som lå bag - en smerte som var andet end bare økonomi, men også en sorg over en livsform, som åbenbart var kassabel.

Men hvordan var det så med baglandet? Fiskersamfundet i land? Tiden, da de øvrige familiemedlemmer var "backing group" for de stolte mænd og sønner til søs, er borte. I mange familier kører famlilielivet kun med vanskeligheder idag. Hustruens indtægt fra et lønarbejde er blevet en forudsætning for familiens eksistens, og ofte finder hun jobbet i en sektor, som intet har med fiskeri at gøre. Og manden udmærker sig ved ikke rent fysisk at kunne leve op til de - generelt - rimelige krav, som må stilles til en familiefar i et moderne industrialiseret samfund.

Denne mand - denne fisker - er under et stort pres på såvel hjemmefronten som i arbejdslivet, for hverken kreditorer eller bureaukrater præges af særlige psyko-sociale kvababbelser! Familien og det nære samfund står ikke længere på samme måde som før klar til moralsk og praktisk at være omkring fiskeren. Det er ikke underligt, at tristheden og modløsheden smitter, når man lytter til VHF'en ude til søs.

Fiskersamfundene i Danmark er forskellige. Der er skrevet bøger om dem - og der kan skrives flere, og der er også utallige viser om dem - af meget varierende kvalitet. Et næsten ubrudt fællestræk er, at de med deres havne er turistmagneter. De øver en kolossal tiltrækningskraft på gæstende. Og det er der penge i. De gamle romantiske fiskerhuse er blevet dyre, for dyre til fiskerne. De bor nu i fiskerlejets periferi! De gamle havnemiljøer pudses op til ære for turisterne, mens der går bud til fiskerne om at forføje sig ud i mere prosaiske havnebassiner. Det er praktisk, men ofte dybt sårende. For i en fiskerby er havnen byens torv. Den er central for lokalsamfundets sjæl. Der er steder, hvor det går så vidt, at det hele forsvinder i candyfloss-turisme og diskoteker. Problematikken er måske ikke et så uoverskueligt og alvorligt emne, men sine steder er den en del af det tab af værdighed, som beboerne i fiskersamfundene oplever. For hvad gør de, disse mennesker, der kommer kørende og travende, køber de vores fisk, påskønner de vores produkter, eller finder de, at fiskerbyen med dens havn bare er kulisser i et tivoli? Værst er undertiden iøvrigt de mennesker, som slår plat på de besøgende i fiskerisamfundene. Det opleves alt for ofte, at når sæsonen er ovre, forføjer de sig bort til mere bekvemme lokaliteter. De er med til at stimulere den følelse af uværdighed, som fiskersamfundet er ramt af.

Undertiden får man indtrykket af, at dansk fiskeindustri ligger i ruiner. Fabrikkerne lukker, og en stor del af de mange håndværkervirksomheder omkring fiskerihavnene har det dårligt. Tonnage hugges op, råvarerne kommer fra udlandet. Det tynder ud til lands og til vands. Når man læser rapporter eller hører kompetente foredrag, så har man fældet dommen over de mindre fiskersamfund. Ud over, at det er tragisk, så er det faktisk et dødkedeligt billede, der tegner sig.

Bondelandet er jo også blevet temmelig kedeligt i det samme fremskridts navn. Der er jo i det hele taget uendelig mange paralleller mellem landbosamfundenes afvikling og fiskerisamfundenes. Og det er jo ikke så underligt, for det drejer sig i begge tilfælde om naturafhængige erhverv, som er kommet i klemme i udviklingen.

Når vi spørger: "Hvilke fiskersamfund ønsker vi?", så må vi sige, at svaret faktisk hænger sammen med, hvilke samfund vi i det hele taget ønsker. Jeg siger ikke dette, fordi jeg finder fiskerne og deres familier vigtigere end andre grupper i vort samfund, men fordi spørgsmålet er uløseligt forbundet med vort livssyn i det hele taget. Ønsker vi et centralstyret og kontrolleret, gennemindustrialiseret fiskerierhverv og en fiskeindustri efterhånden helt besiddet af international kapital, eller ønsker vi et varieret og sammensat, decentralt fiskerierhverv - moderne og effektivt, men i harmoni med naturen? Vil vi se fisken som en del af en natur, vi skal leve i og sammen med? Skal vi måske gå et skridt videre og stille os selv spørgsmålet: "Er fiskeren som fisken en del af den natur, som man så gerne vil forvalte?" Hvis svaret er positivt, så skal vi i hvert fald ikke underbygge udviklingen mod få og store fartøjer - eller "enheder", som visse embedsmænd er begyndt at kalde vores skibe. Hvis vi ser fiskeren som en del af naturen, så må det indebære et varieret og sammensat fiskeri relateret også til mindre og mellemstore kystsamfund, som sørger for leverancerne til nære markeder.

Men det kræver stillingtagen - for så vidt ikke bare fra os fiskere, men i lige så høj grad fra dem som burde æde vore dejlige fisk - forbrugerne. I rapporter og på møder skæres det ud i pap, at de mindre fiskersamfund ikke har en chance for at overleve. Og er der endelig en mulighed, så skulle det være i en aller anden form for niche. Jeg tror, at der vil være en niche for mange kystsamfund. Men det kræver, at vi stiller krav til os selv. Vi skal have en vare at tilbyde, som kvalitativt absolut er i top, og forbrugeren skal have vished for, at fangsten er fanget på en acceptabel måde. Vi skal etablere et forhold til vore fiskeaftagere, de skal have en forestilling af, hvem vi er, og netop de skal være særlig velkomne som vore gæster.

Og synes befolkningen herhjemme og i vort nordeuropæiske opland, at vort fiskeri og vore fiskersamfund har nogle kvaliteter, så skal de have en mulighed for at vælge netop os og vores fiskere, vores aktive, virkelige fiskersamfund og et levende hav.

©