Kvalitet, ikke økologi

 ØKOLOGISK FISK? MULIGHED OG NØDVENDIGHED

Uddrag af rapport fra havpolitisk forum i Bønnerup,.marts 1996

arrangeret af Landsforeningen Levende Hav

i samarbejde med Den Grønne Fond. 

Kapitel 2

Leif Hansen

Leif Hansen er fisker og auktionsmester i Grenå og en af aktørerne i det nye Thorfisk/Dansk Supermarked-projekt, der skal få danskerne til at spise mere og friskere fisk.

 

Mængde eller kvalitet

Efter murens fald er der sket en forrykkelse af fiskemarkedet i hele verden, så markederne i vest oversvømmes af billige fisk fra østeuropa og Rusland. En dansk skipper kan ikke konkurrere på mængde og pris med en russisk skipper, der tjener 3500 $ om året, så hvis fiskeriet i Danmark skal overleve, må der satses på niche-produktioner og først og fremmest på at levere en frisk fisk af høj kvalitet.

Idéen bag Thorfisk og Dansk Supermarkeds nye initiativ var at lancere et nyt produkt, der skulle basere sig på en større opmærksomhed omkring især håndteringen af fisken, fra den kommer op af vandet, til den sælges. Kravet til behandlingen af fisken er, at der højst må gå én time fra den kommer op, bliver renset, skyllet og pakket, til den kommer på køl. Derudover må der fra fangsten til salget i butikken maximalt gå 48 timer, hvor fisken konstant er på køl. Med denne strategi har man kunnet sælge en bedre og friskere fisk, og der er siden starten i august sidste år ikke indkommet én eneste reklamation. Forbrugerne er klar til at betale lidt mere, når de ved, hvad de får.

 

Certificering

Fremtiden bliver en certificering af fisken. Det danske fiskeri kan konkurrere på kvaliteten ved at opstille generelle regler for behandlingen af fisk, således at forbrugeren, til gengæld for at måtte betale mere for sin fisk, får et troværdigt og sundt produkt. En certificering skal garantere et højkvalitetsprodukt, men den kan ikke og skal ikke være en "økologisk" certificering. Al fisk er i sig selv økologisk, men kun så længe den er i havet! Så snart fisken er fanget, er den ikke længere økologisk, idet der er brugt udefra kommende energi. Man kan sagtens opstille kvalitets-kriterier for behandlingen af fisken med henblik på at kunne tilbyde et sundt produkt, men det giver ikke mening at kalde en sådan fisk "økologisk".

Vi har stillet krav, der langt overgår fiskerikontrollens, men hvis nogen vil sælge en "økologisk" fisk, må den i princippet landes og sælges levende.

Jeg hilser selvfølgelig nye tiltag i fiskebranchen velkommen, men tror altså ikke på en økologisk fisk. Det kan iøvrigt også blive et stort problem for helt små fiskesalg at give aftageren leveringssikkerhed. Det gælder om at skabe en troværdig og hurtig levering af kvalitetsfisk til ex. supermarkeder, hvor små "butikker i butikken" kan nå ud til et stort marked med den friske fisk, der i Thorfisk-modellen er benfri og højst må ligge fire dage i køledisken, før den ryger ud til højre.

 

Bæredygtigt fiskeri

 Hvis man istedet for økologi vil tale om et bæredygtigt fiskeri, (og det kan man selvfølgelig for så vidt som det er et fiskeri, der kan opretholdes på et nogenlunde stabilt niveau), så prøv at se på tallene for eksempelvis det danske torskefiskeri. Før 1972, og det vil altså sige før indmeldelsen i EF, lå det danske torskefiskeri ganske stabilt på 60.000 T i Østersøen og 10.000 T i Kattegat. Det er omtrent den mængde, naturen er i stand til at reproducere.

Men efter '72 skete der en markant stigning i fiskeriet, dels pga de ændrede politiske forhold, effektiviseringen, og dels fordi fiskerne af biologer blev opfordret til bare at fiske løs. På toppen af kurven (dvs. ca. 1989) blev der fanget 101.000 T torsk i Østersøen og 18.000 T i Kattegat, men så knækkede kurven, bestandene gik drastisk ned, og tre år senere var tallene blot 9.500 T i Østersøen og 4.000 i Kattegat. Det er først nu, at disse tal er ved at blive stabiliserede, så vi igen kan nå op på et niveau som tidligere.

Så hvis man spørger, hvad der er et bæredygtigt fiskeri, må svaret være et fiskeri, som det fungerede før EF.

Bemærk: teksten er ikke identisk med Leif Hansens oplæg, men et referat af det i citatform.

 

SPØRGSMÅL & KOMMENTARER:

MORTEN TAUS RASMUSSEN: Hvorfor skulle en fanget fisk ikke kunne sælges som økologisk? Det er dog menneskehænder, der behandler den, havvand, der bruges til rensning osv.?

MARIANNE LYNÆS LARSEN: Jeg mener heller ikke, at den holder med, at en fisk mister sin økologiske kvalitet, bare fordi den er blevet fanget. En økologisk gris kommer jo trods alt heller ikke levende på panden...

 HANNE MOGENSEN: Det er vigtigt at holde det klart, at økologi og "økologi" ikke er det samme. Økologi er jo naturen som sådan; som den biologisk fungerer i sig selv, men derudover er "økologi" idag altså også noget andet, idet kontrollen af "økologiske levnedsmidler" simpelthen har taget patent på begrebet. Dvs. at en økologisk fisk er en realitet i handelen, hvis der lovgives omkring den, men ikke før. Økologi kan idag betyde to ting: naturen, som den fungerer i sig selv - OG fødevarer, der lever op til fastsatte krav.

©