Misbrug af bevilling til økologisk omstilling


Bønnerup på Djursland 10. juni 1999

Til Pressen: 

Et større millionbeløb, der i finansloven for 1997 blev øremærket til økologisk omstilling indenfor fiskerierhvervet, er på vej i de forkerte lommer.

Formanden for Danmarks Fiskeriforening, der gang på gang offentligt har erklæret, at økologisk fiskeri er det rene vrøvl, er nu ved at putte flere millioner økologiske kroner i fiskeriforeningens kasse. De projekter, der danner baggrund for bevillingen til Danmarks Fiskeriforening, er delvist skrevet af efter Landsforeningen Levende Hav (LLH). Resten af midlerne vil - hvis Strukturdirektoratet følger det udkast til udtalelse, der er kommet os i hænde - blive brugt til almindelig fiskeriforskning i Danmarks Fiskeriundersøgelser, netop Danmarks Fiskeriundersøgelser, der havde formandskabet i den ekspertgruppe, der har fordelt midlerne.

Ansvaret for den økologiske omstilling inden for fiskerierhvervet ligger nu med den foreslåede bevillingsindstilling hos Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Fiskeriundersøgelser. Det svarer til, at man i sin tid havde overladt ansvaret for den økologiske omstilling inden for landbruget til Axelborg og forsøgscenter Foulum.

De græsrødder, der i sin tid tog initiativet til en økologiske omstilling inden for fiskerierhvervet, er nu bevillingsmæssigt helt ude af billedet.

Den indstilling om fordeling af de økologiske omstillingskroner, der er på vej til Strukturdirektoratet, kommer fra en ekspertgruppe med stærk repræsentation fra alle niveauer i det traditionelle fiskerierhverv. Ingen projekter, der har sigtet direkte mod etablering af en mærkningsordning eller undersøgelser, der kunne danne grundlag for kriterierne for en mærkningsordning, har modtager en positiv indstilling. Det største, samlede projekt, der indstilles, er en undersøgelse af blåmuslinger i Limfjorden. Forslaget er formuleret af Danmarks Fiskeriundersøgelser. Det er biologisk set interessant, men af stærkt begrænset anvendelighed i forhold til økologisk omstilling inden for fiskerierhvervet.

Et blåt Ø-mærke for vildtfangede fisk er en miljømærkningsordning til støtte for havmiljøet og fiskeressourcerne. Mærket vil også kunne sikre fiskeren en bedre fortjeneste på konsumfisk, der er fanget med skånsomme metoder, med ringe energiforbrug, og det vil ifølge fortalerne føre til et mindre samlet fisketryk, der vil tillade fiskebestandene at komme på fode igen efter års nedfiskning.

En arbejdsgruppe for et økologisk fiskeri under LLH er midt i en stor interviewundersøgelse i samtlige danske havne, hvor fiskerne inddrages i arbejdet med at definere kriterier for et økologisk fiskeri. Interviewundersøgelsen har haft stor støtte blandt de menige fiskere, mens Danmarks Fiskeriforening, der interesserer sig mest for det store, energitunge og miljøødelæggende fiskeri, på mange måder har forsøgt at lægge hindringer i vejen for det fortsatte arbejde med økologisk omstilling.

Skulle det nu lykkes Fiskeriforeningen og Danmarks Fiskeriundersøgelser af putte de økologiske penge i egne lommer, vil denne strategi være lykkedes, og den økologiske omstilling indenfor fiskerierhvervet - der selvfølgelig vil komme på et eller andet tidspunkt - vil have endnu større skader at rette op på.

EU Kommissionen og Den Grønne Fond har støttet arbejdsgruppen for et økologisk fiskeri under Landsforeningen Levende Hav i arbejdet med udformningen af kriterier for et økologisk fiskeri bl.a. gennem den omtalte interviewundersøgelse. Færdiggørelsen af dette projekt - som har brug for en national medfinansiering fra de økologiske omstillingskroner - vil være umuliggjort, hvis den foreslåede fordeling af midlerne bliver til virkelighed. Det kan arbejdsgruppen ikke stiltiende acceptere, når det sker på baggrund af misbrug af midler, som Folketinget har bevilget.

Yderligere informationer og baggrundsmateriale kan fås ved henvendelse til formanden for arbejdsgruppen, skipper Knud Andersen, tlf. 8638 6902 eller 8638 6418 eller 3098 7093, fax 8638 6858.

På arbejdsgruppens vegne

Knud Andersen