Tilbage til forsiden

 

Er økologien gået på grund?

 


Kurt Bertelsen Christensen, Formand, Landsforeningen Levende Hav

Bragt i LØJ bladet i juli 1999

Økologien fik ikke den tiltrængte saltvandsindsprøjtning, da bondemanden tog magten fra de økologer som også ønsker økologiske omstillinger på andre områder end jordbruget.

På Finansloven for 1997 blev der afsat 20 mil. kr. til fremme og udvikling af et blåt ø-mærke for fiskeprodukter. Intentionerne med loven var klare. Forbrugerne skulle have en mulighed for at vælge fisk, via et statskontrolleret blåt ø-mærke, fra en alternativ fiskeriproduktion. De politiske begrundelser for at give offentlig støtte til en sådan udvikling var ligeså klare: En alternative fiskeriproduktion ville, alt andet lige, lægge et pres på de konventionelle og på visse områder, problematiske fiskeriproduktioner for mere bæredygtighed i fiskeriet.

Til opfølgning nedsatte Fødevareministeren i 1998 et større udvalgsarbejde. Udvalget fik udarbejdet en Aktionsplan, som støtter dam- og havbrugerne i udviklingen af et ø-mærke på deres område. Fiskerierhvervets organisationer vil ikke miljømærke fisken, så udvalget måtte opgive at støtte udviklingen af et blåt ø-mærke for vilde fisk. Det er nu gået næsten 3 år. Hvor gik det galt og hvorfor?

Af de 20 mil. kr. er der er nu ca. 12 mil. kr. tilbage. De mere end 7 mil. kr. har Strukturdirektoratet, under Fødevareministeriet, anvendt til administration, udvalg og ekspertgrupper og arbejdet er endnu ikke afsluttet.

Fiskeriet: Her kort før sommerferien, står det hen i det uvisse hvad det videre skal ske. Men det ser ud til at Danmarks Fiskeriundersøgelser og Danmarks Fiskeriforening, sætter sig på de økologiske midler der blevet tilbage, efter at Strukturdirektoratet har taget deres del.

Hav- og dambrug: En ekspertgruppe har sendt deres rapport til Fødevareministeren, hvor et flertal anbefaler, at hav- og dambrug bør have det røde ø-mærke i deres økologiske produktioner. Men nu har Fødevareministeren underkendt flertallets anbefalinger og bl.a. lyttet til økologerne, og stoppet udviklingen af et ø-mærke for producerede fisk.

Økologernes afvisning har ikke bund i sagen, men i et luftigt forsvar for det røde ø-mærke. De mener at mærket vil blive udvandet, hvis fisk kommer under økologimærket. Afvisningen gælder såvel brugen af et rødt- som et blåt mærke for fisk. Her stikker den snu bondemand sit hoved frem, for selv samme økologer er ikke modstander af et grønt ø-mærke for uspiselige jordbrugsprodukter som juletræer, de selv kan producere.

Jordbrugs økologerne synes at have mistet de økologiske grundholdninger til fordel for ussel mammon. At Forbrugerrådet også er imod et ø-mærke for fisk, siger mere om rådets arbejde til fordel for politisk indflydelse, på bekostning af gode råd til forbrugerne. Organisationer af alle slags, tager nu patent på et mærke, i stedet for at arbejde til fordel for mærkets indhold.

Vi, Landsforeningen Levende Hav, havde selvfølgelig kalkuleret med en massiv modstand fra fiskerierhvervets organisationer, men at økologerne i den grad har mistet forbindelsen til naturen kommer bag på os.

Vi mener selvfølgelig at fisk af alle slags bør have samme 'økologiske rettigheder' som køer, grise, gulerødder og juletræer, alt andet vil være i strid med naturen. Og vi er af den sikre overbevisning, at det vil forbrugerne sagtens kunne forstå.

Økologernes og forbrugernes talsmænd tager således fejl og denne sag viser, at deres holdninger til en samlet forbedring af vor fælles natur er udvandet, også uden fisken